PANERAS

  • Πρόλογος
  • Γενεαλογικό Δέντρο
  • Ευχαριστίες
  • Αφιερώματα
  • Επικοινωνία
 

Δεν μπορώ να παραλείψω, παράλληλα με το γενεαλογικό δέντρο των οικογενειών ΠΑΝΕΡΑ, ένα μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα στο νησί των προγόνων μας, τον Αη Στράτη.

Στον Αη Στράτη, την δεκαετία του 50, όλα τα σπίτια ήταν κτισμένα στην πλαγιά του βουνού και έβλεπαν προς το νότο. Η επιλογή δεν είχε γίνει τυχαία. Η πλαγιά τους  προστάτευε από τους χειμωνιάτικους βοριάδες.

 

Από κάτω ήταν ο μικρός κάμπος με τα χωραφάκια τους.

 

Δεκαετία του ‘50 μία χειμωνιάτικη μέρα …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μεταφορά λίγων προμηθειών για τις ανάγκες του νησιού από την Τρυπητή το 1948.

 

Όλοι μαζί βοήθεια για το τράβηγμα της τράτας. – Δεκαετία του ‘50.

 

Κυριακή με ξεκούραση και ουζάκι, μία μεγάλη παρέα στο υπαίθριο μαγαζί και βέβαια σχεδόν πάντα, για μεζέ, χλωρά κουκιά.


Ο ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ στον Αη Στράτη! Όλοι στο πόδι για την αγορά μοντέρνων ειδών όπως ξυπνητήρια, ραδιόφωνα, μάτια γκαζιού Agip Gas και κατσαρολικά Inox – Αρχές δεκαετίας ‘60.

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘50 μία μεγάλη ομάδα εξόριστων για μία φωτογραφία μαζί με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους

Φεβρουάριος 1968
Ο καταστροφικός σεισμός πού έπληξε το νησί, έγινε αργά την νύχτα και σκόρπισε πανικό και τρόμο στους ήσυχους κατοίκους. Εκτός από την ολοσχερή καταστροφή σκότωσε και 24 ανθρώπους, ανάμεσα τους τα ξαδέλφια μας, Παναγιώτη και Ελένη Μπλέτσου, 12 και 6 ετών αντίστοιχα και τα δύο τους αδέλφια.

 

Η επόμενη μέρα! Ερείπια παντού! Τι να μαζέψεις; Τα ελάχιστα πού απέμειναν ή τους νεκρούς; Και με τι κουράγιο να συμπαρασταθείς στους συγγενείς αυτών πού έφυγαν;

 

Η βοήθεια ήρθε μετά από τρείς μήνες! Οι μπουλντόζες ισοπεδώνουν τα πάντα και με γρήγορο ρυθμό, δεξιά στο βάθος, μεταγωγικό του πολεμικού ναυτικού αποβιβάζει μηχανήματα και υλικά.

 

Οι φαντάροι τοποθετούν τα αντίσκηνα σε τρείς μέρες γύρω από την «Μαράσλειο» σχολή για να μείνουν προσωρινά οι σεισμόπληκτοι. Υπάρχουν πολλά να κάνουν ακόμα…

H επόμενη μέρα! Ο νέος οικισμός! Μάιος 1969.

Ένα χρόνο μετά είναι έτοιμα τα σπίτια του ενός και δύο δωματίων από μπετόν και τούβλα, με νερό και ηλεκτρικό ρεύμα και αυλίτσα. Όλα σχεδόν όμοια κουκλίστικα.

Κι όμως οι πολλοί σημερινοί δημοκράτες, που μας ληστεύουν καθημερινά, θα πουν ότι δούλεψε η χουντική
προπαγάνδα, ότι καταστράφηκε η κουλτούρα και η ομορφιά του νησιού, πως τα πλήρωσαν τα νέα σπίτια όλοι από την τσέπη τους και με το παραπάνω κ.τ.λ.
Τίποτα δεν πλήρωσε κανείς!
Στο βάθος αριστερά ο πλωτός γερανός κατασκευάζει κυματοθραύστη για τις βάρκες, κάτι που δεν υπήρχε. Μήπως πλήρωσε κανείς και γι’ αυτό; Η αχαριστία έχει και αυτή τα όρια της.

Ολόκληρο το φωτογραφικό υλικό πού παρουσιάστηκε έως εδώ ανήκει στον εκλιπόντα Βασίλη Μανικάκη, ο οποίος έζησε στο νησί μετά την επιστροφή του από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου έζησε για λίγα χρόνια. Τον τιμούμε και τον ευχαριστούμε.
Η συλλογή έχει τον τίτλο «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΙΧΝΗ 1940-1970» και είναι αφιερωμένη σε όλους όσους έζησαν και πέθαναν σ’ αυτό το νησί.

16 Αυγούστου 2012. Μία μέρα πριν φύγω από το νησί, φωτογραφίζω την δύση του ηλίου.

Σε λίγο σκοτεινιάζει. Καλή νύχτα σε όλους: θείους, ξαδέρφια και ανήψια!

Δείτε το νησί του Αη-Στράτη και περιηγηθείτε εικονικά, κάνοντας κλικ στον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

http://greecevirtual.gr/panoramic/ai_stratis/tour.html

 

Ελπίζω κάποια μέρα

να σας συναντήσω

και να σας γνωρίσω

από κοντά όλους σας.

 

Κώστας Σ. Πανέρας

 

© 16/06/2015 VERGOS.NET.POWER

site map